Yeni bir hayata başlangıç yapacağınız düğün telaşınızdan önce geleneksel bazı merasimler tatlı bir heyecan yaşamanızı sağlar. Müstakbel eşinizle evlenmeye karar verdikten sonra ailelerinizle bu mutlu haberi paylaşırsınız. Ardından güzel bir telaş başlar. Kız isteme merasimi de bu tatlı telaşlardan biri. İki ailenin gelecek yıllara dair güzel ve büyük bir aile olmak için atacağı ilk adım da kız isteme ile atılır. Gelin evindeki bu heyecan o özel gün için hazırlıklar yapılması ile devam eder. En özel ikramlar, en güzel kıyafetler seçilirken evinizin içinde heyecanlı bir koşturma yaşarsınız. Bizim kültürümüzde özel bir yeri olan kız isteme töreni gelin ve damat adaylarının bundan sonraki yaşamlarında gülümseyerek hatırlayacakları bir anı haline gelir. Damadın ailesinin özel hediyelerle gelin evini ziyaret ettiği kız isteme gününde yaşanan her dakika yıllarca hafızalarda kalır.

 

Kız İsteme Nasıl Olur?

Gelin adayının en sevdiği çiçeklerden hazırlanmış bir orkide buketi, gelinin annesi için taze beyaz güller, gümüş bir gondolda leziz dekorlu çikolatalar, badem şekerleri, kız istemeye giderken neler götürülür sorusunun yanıtı olabilir. Kız isteme ziyareti öncesinde damat ve ailesinin yapacağı bu hazırlıkların dışında kız istemede yapılması gerekenler de önemli. Damadın babası ya da bir aile büyüğü bu törende önemli bir rol üstlenir. Kız isteme konuşması yapacak olan bu kişi önceden özenle kız isteme sözleri üzerinde aile ile fikir birliğine varır. Kızı babasından isteme sözleri klasik ifadelerle olacağı gibi gençlerin tercih edeceği daha sade ve açıklayıcı cümlelerle de gerçekleştirilebilir. “Birbirini seven ve aile olmak isteyen iki insanın mutlu birlikteliğine katkı sunar mısınız?” şeklinde bir ifade o günün özeti olabilir. Babanız “Allah’ın emri peygamberin kavliyle kızınızı istiyoruz” şeklindeki klasik bir isteme konuşmasını da tercih edebilir. Şu öneriler de o gün babalara yol gösterebilir:

  • “Gençler birbirleri ile anlaşmış ve yuva kurmaya karar vermiş. Biz de kızınızı oğlumuza isteyerek bu fikirlerini desteklemek istiyoruz”
  • “İki ailenin bir araya gelmesini sağlayan bu gençlerin evliliklerini siz de bizim gibi onaylıyor musunuz?”
  • “Ömürlerini birleştirmek isteyen bu gençlerin kararı karşısında aile olarak duyduğumuz mutluluğu siz de bizimle paylaşır mısınız?”

Gelin adayının babasına ya da orada bulunan aile büyüğüne hitaben yapılan bu konuşma kız isteme töreninin en heyecanlı anı olur. Kız isteme konuşma metni üzerinden yapılmak yerine doğal ve içten gelen samimi ifadelerle yapıldığında her iki aile de aynı samimiyeti yaşayabilir. Kızı isteme babanın konuşması ile başlarken aynı şekilde gelin adayının babasının yanıtı ile mutlu bir sahneye döner. Başta gelin ve damat adayları olmak üzere diğer misafirlerle birlikte mutlu ve geniş bir ailenin temelleri kız isteme merasimi ile atılır.

Kız İstemede Ne İkram Edilir?

Damat ailesinin hediyelerle geldiği o gün, gelin ailesi ise ev sahibi olarak misafirlerini en özel şekilde karşılar. Başta özel fincanları ile Türk kahvesi ikram edilirken, tatlı muhabbetler için özel tatlılar, pastalar ve çikolatalar ikram edilir. Türk misafirperverliğinin sembolü haline gelen çay ikramı kız isteme töreninde de yapılır. Yanında gelin adayının ve annesinin maharetli ellerinden yapılmış ikramlar ile çay ikramı da zengin bir sunuma dönebilir.

O gün konuklara hatıra olarak farklı ikramlar da gerçekleştirebilir. Kız isteme gününü ölümsüzleştirecek lavanta keseleri, mis kokulu sabunlar ya da badem şekerleri gelen konuklara ikram edilebilir. Böylece mutlu birlikteliğinize giden yoldaki tüm detaylar tatlı birer anı haline gelebilir. Böylece, kız isteme günü hafızalarda özel bir gün olarak kalır..

Kız İsteme Töreninin Ardından Büyük Heyecan Başlar

Kız isteme merasimi güzel anılarla sona erdikten sonra gelin ve damat için artık düğün hazırlıkları hızlanmaya başlar. Kız isteme töreninin baş rolünde olan gelin adayı, düğün günü için gelinlik modellerini incelemeye başlayabilir. Alisse nuerA gelinlik modelleri bu özel seçimde en güzel ve seçkin modelleri inceleyebileceğiniz koleksiyonları size sunar. Gelinliğinizle birlikte tüm aksesuarlarınızı da Alisse nuerA’dan seçebilirsiniz. O özel güne hazırlanırken hayallerinizi gerçeğe dönüştürecek tasarımları inceleyebilirsiniz.

10 Aralık 22