Düğünler ve evlilik süreci sadece eğlence ve kutlamadan ibaret değil, aynı zamanda yörelerin ve ailelerin bağlı olduğu geleneklerin de uygulanmasıyla bir bütünlük kazanmaktadır. Geçmişten günümüze düğün sürecinin asla eskimeyen en önemli adetlerinden biri olan kırmızı kuşak merasimi, gelinin evden çıkmadan önce abisi veya babası tarafından beline bağlanan renkli bir kuşak ile gerçekleşmektedir. Büyük bir neslin devamını sürdürdüğü bu geleneğin yörelere göre çok değerli anlamları bulunmaktadır. İşte çok merak edilen gelin kuşağı nasıl bağlanır? Gelin kuşağı anlamı nedir? sorularının yanıtları… 

 

Gelin Kuşağı Anlamı

 Özellikle türk düğün geleneklerinde önemli bir yere sahip olan kırmızı gelin kuşağı, güçlü bir sevgi ve koruma sembolü olmaktadır. Kurdele renginin kırmızı olması aşk ve tutkuyu güçlü bir şekilde yansıtmakla beraber, uğurlu bir renk kabul edilmektedir. Şans getirdiği bilinen bu rengin aynı zamanda kötü düşüncelerden de uzaklaştırıldığına inanılır. Bu sebeple kırmızı kuşak anlamı kusursuz  yeni bir aşk hayatını simgelemesidir. Mavi gelin kuşağı anlamı ise gelinin sevdiği kişiyle ikinci kez evlenmesidir. Bu türk adetlerinde çok kullanılmamakla beraber dini olarak da iki kişi arasındaki uyum ve huzuru simgelemektedir. İslama göre bu kuşağın anlamını merak eden gelinlere ise,

İslam'da kırmızı gelin kuşağının belirli bir dini anlamı olmadığını söyleyebiliriz. Bu kuşak kırmızı olabilir, ancak bu sadece geleneksel bir tercih veya bölgesel bir uygulama olmaktadır. 

Gelin Kuşağı Nasıl Bağlanır? Gelin Kuşağını Kim Bağlar?

Sembolik bir aksesuar olan gelin kuşağının bağlanış şekli, kişisel tercihlere ve geleneklere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Gelin kurdelesini bağlamanız için ilk olarak kırmızı kuşağı istediğiniz uzunlukta hazırlamalısınız. Bu uzunluğun da elbetteki bir anlamı bulunmaktadır. Genellikle çiftin omuzlarına sarılıp birbirine bağlanacak kadar uzun olmaktadır. Ancak tercihinize bağlı olarak daha uzun veya daha kısa olabilir. Kurdele elinizde düz şerit olacak şekilde ve gelin ile birbirinize bakacak şekilde durun. Kuşağı bağlayacak kişi, kuşağı gelinin belinden önce 2 kez döndürmeli ve her döndürme esnasında serbest düğümler atıp bu düğümü bozmalı, sonrasında 3. döndürüşünde kuşağı bele tam ortalayıp düğüm atmalıdır. Bu esnada adetlere göre dualar ve yeminler edilerek kuşak bağlama merasimi tamamlanır. Peki gelin kuşağını kim bağlar? Kırmızı gelin kurdelesini bağlayacak kişi erkek kardeş ve abi olmaktadır. Kardeş veya abinin olmaması durumunda kuşak baba tarafından bağlanmalıdır. En çok merak edilen sorulardan biri olan gelin kuşağı neden üç kere bağlanır? Kurdele renklerinden, kuşağın bağlanış şeklinde kadar bu merasiminin her sürecinin farklı bir anlamı bulunmaktadır. Kuşağın 3 kere bağlanmasının sebebi bolluk, bereket ve uğur getirmesidir. Böylelikle çiftlerin evlilik hayatları boyunca bolluk, bereket ve uğurun onlarla beraber olacağına inanılmaktadır.

Gelin Kuşağı Ne Zaman Bağlanır?

Gelin Kuşağı Ne Zaman Bağlanır?

Bir çok kültür için çok anlamlı olan gelin kuşağı bağlama töreni, düğünden hemen önce gelinin baba evinden çıktığı esnada abi, erkek kardeş veya baba tarafından bağlanır. Bu yoğun duyguların yaşandığı an her gelin için unutulmaz bir an olarak kalacaktır. Gelin kuaförde veya salonda hazırlandıktan sonra gelin çıkartması için baba evine gider. Düğün saati beklenir ve kuşak  bağlama gelinin baba evinden çıkmadan hemen önce yapılan bir merasimdir.

Gelin Kuşağı Bağlanırken Okunan Dua

Kırmızı gelin kurdelesi kültürel öneminin ötesinde birçok düğün töreninde manevi ve sembolik bir öneme sahiptir. Kötü ruhları ve negatif enerjileri uzaklaştıran koruyucu bir bariyer olarak görülür. Kuşak bağlanırken okunan duayı merak ediyor olabilirsiniz. Gelin kuşağını her bağlanırken besmele çekilmelidir.  ilk bağlama esnasında “Allah mesut etsin.”, 2. bağlama esnasında besleme çekilerek  “Allah ayırmasın” ve 3. bağlamadan sonra kurdele düğümlenerek son besmele çekilir “Allah yuvanızı bozmasın” diye dua edilir. Bu merasimin sonrasında gelin büyüklerinin ellerinden öper ve gelini evden çıkarırken de büyüklerden birinden gelin çıkarma duası yapılması istenir. İlk olarak gelinin arkasından 3 kulhuvallah – 1 Elham okunur. Sonrasında okunacak gelin çıkarma duası ise şu şekildedir.

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillâhi Rabbil alemîn. Ves salâtü ves selâmü alâ Rasûlinâ Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecmaîn. Rabbena heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ gurrate e’yunin vec’alnâ lilmüttegîn. Rabenâ heb lenâ min ledünke zürriyeten Dayyibeh. İnneke entes semî’ul alîm. Rabbic alni mugîmes salâti ve min zürriyyetina. Rabbenâ ve tegabbel du’âena. Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil âhirati haseneten ve ginâ azâben nâr. Rabbenâ yessir lenâ fî umûrinâ ve lâ tü’assir lenâ Rabbi temmim bil hayr. Rabbenâ edhılnâ müdhale sıdgin ve ehricnâ mührace sıgdin vec’alna mines salihîn. Rabbenec alnâ li ehlinâ minel ehyâr. Rabbenâ ne’uzü bike min hemezâtiş şeyâtîni ve neûzü bike en yehdurûn. Allâhümme bârik lenâ fî ehlinâ. Allâhümmerzügnâ min enfüsinâ. Allahümmec al beynenâ ülfeten ve mehabbeh. Allahümme bâidiş şeytâne minnâ ve min zürriyyetinâ.

 

Gelin Kuşağı Modelleri, Renkli Gelin Kuşakları

Trendlerin ve geleneklerin sürekli değiştiği bir dünyada, kırmızı gelin kurdelesi de sabit kalmamaktadır. Kırmızı gelin kuşağı modelleri eskiden düz bir kurdeleden hazırlanmaktaydı. Günümüzde daha modern gelin kuşakları, modern gelinlik modelleri ile artık gelinler tarafından tercih edilmekte ve kırmızı renginin dışında renkli kuşaklar da düğünlerin trend unsuru haline gelmektedir. Kırmızı gelin kuşağının iki ucuna eklenen danteller artık gelin kuşağının gelinlikle bir bütün görünmesini sağlamaktadır. Kurdelenin her iki ucunda duran bu dantel motifleri bazen incilerle bazen ise kristal taşlarla işlenerek daha gösterişli hale getirilmektedir. Bazı gelin adayları kurdelesinin her iki ucuna damadın ve kendisinin baş harflerini yazarken bazen ise hiç bir detay tercih etmeden kurdeleyi kaliteli bir kumaştan hazırlatmayı seçmektedirler. Renkli  kuşakları ise renklerine göre farklı anlamları bulunmaktadır. 

  • Mor kuşak: Asaleti temsil etmektedir. Genellikle saray düğünlerinde, gösterişli gelin taçları ile birlikte gelinler mor kuşak takmaktadırlar.
  • Gri kuşak: Bu birçok kültürde kendi kararı ile evlendiği ve kendine güvenen bir gelini simgelemektedir.
  • Pembe kuşak: Romantikliği simgeleyen pembe renk, aynı zamanda sadakati de vurgulamaktadır.
  • Yeşil kuşak: Gönül gözünü, maneviyatı simgelemektedir.
  • Mavi kuşak: Bir kadının sevdiği adamla ikinci kez evlendiği anlamına gelir.
  • Siyah kuşak: Gelinin daha önce başka bir evlilik yaptığı anlamını taşımaktadır.

Renkli ı günümüzde beyaz, rengarenk gibi modern yorumlarla da geline eşlik etmektedir. 

Kırmızı Gelin Kuşağının Tarihi ve Kullanımı

Düğünlerde kırmızı kurdele sadece İslam dininde veya türk geleneklerinde yer alan bir simge değildir. Pek çok kültür ve dini inanç düğün törenlerinde veya bu sürecin belli zamanlarında kırmızı kurdeleye yer vermişlerdir. Bunun en büyük sebeplerinden biri sevgi ve şansı beraberinde getirdiğine inanılmasıydı. Türk adetlerinde kırmızı gelin kuşağı baba evinden çıkarken bağlanırken bazı kültürlerde bu sembol farklı zaman ve farklı methodlarda kullanılmaktadır Çin kültüründe kırmızı uğurlu bir renk kabul edildiğinden, gelinlerin bu rengi kurdele olarak üzerinde bulunması istenir. Bazen bileklerine, bazen bel kuşağı olarak bazen ise ayakkabılarında mutlaka kırmızı gelin kuşağı bulundururlar. Hindistanda gelinler kırmızı sariler giyerek genellikle kırmızı gelin kurdeleleriyle görünümü tamamlarlar. Hintlilerde kırmızının çifte iyi şans ve evlilik mutluluğu getirdiğine inanılıyor. Batı geleneğinde ise kırmızı gelin kuşağı, gelin saçında, gelin belinde veya gelin buketlerinde yer almaktadır. Onlar için kırmızı kuşak iki kalbin birbirine bağlanmasını sembolize edebilir. Yahudi geleneklerinde düğüm atma töreni sırasında kırmızı kurdele veya iplik kullanılabilir.  Bu gelenek, çiftin bağını ve aşklarının birbirine bağlanmasını sembolize ediyor.

Gelin kuşağının yer aldığı tüm bu geleneklerin bakıldığında ortak noktası çiftler evlilikte birlikte yolculuğa çıkarken kırmızı rengin aşkı, tutkuyu ve iyi şansı simgelemek için kullanılmasıdır.

10 Ekim 23