Düğününüzde o çok severek giydiğiniz ve dans ettiğiniz gelinliğiniz, günün sonunda, saatler süren bir koşuşturmanın ardından belli lekelere ve kirlere maruz kalabilir. Bazı gelinliklerin, gelinlik temizliği, üzerinde bulunan boncuk, işleme veya ağır apliklerden dolayı kuru temizlemede yapılmalıdır. Fakat evde gelinlik temizleme işlemini yapacağınız türde bir model tercih ettiyseniz, bunu kolaylıkla yapabileceğinizi söyleyebiliriz. İşte gelinlik nasıl temizlenir sorunuza cevap niteliğinde rehberimiz …

 

Evde Gelinlik Temizleme Aşamaları

Evde Gelinlik Temizleme Aşamaları

  • Gelinlik temizleme işlemine başlamadan önce, gelinliğiniz üzerinde detaylı bir inceleme yapın. Gelinliğinizin kumaşının nasıl olduğunu, katmanlarının ne kadar çok olduğunu ve lekelerin nerelerde olduğunu tespit ederek gelinlik yıkamaya başlamak, işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
  • Evde gelinlik temizliği yaparken ihtiyacınız olacak malzemeleri edinin. Gelinliğin üzerindeki lekeleri tespit ettikten sonra gelinlik temizleme yöntemleri için size ilk önerimiz etkili bir leke çıkarıcı yerine, başlangıçta sirke ve sodanın, lekeyi çıkarıp çıkarmayacağını denemenizdir. Bu doğal ürünleri gelinlik üzerinde kullanmak kimyasal malzemelere geçmeden daha doğru bir karar olacaktır. Leke çıkarınızı klorlu tercih etmek gelinlik kumaşları için daha uygundur. Sirke ve sabundan sonra deterjan ve su, en son aşama olacak klorlu leke çıkarıcı kullanmalısınız.
  • Gelinlik evde nasıl temizlenir? İlk denemeniz gizli bir bölgede olmalı! Gelinlik üzerindeki lekeleri çıkarmaya başlamadan önce, kimsenin göremeyeceği bir yerinde kullanacağınız malzemeleri test etmelisiniz. Böylece kullandığınız ürünün gelinliğinize zarar verip vermeyeceğini görebilir ve o ürün yerine başka alternatiflere yönelebilirsiniz.
  • Gelinlik eteğindeki lekeler için, ilk olarak eteğinizin kumaşlarını ayırın. Etekteki farklı kumaş katları arasına havlu koymak, çıkaracağınız lekenin bir alt katmandaki kumaşa geçmesini önleyecektir. Böylece hem yeni bir lekeye karşı kumaşı korumuş olursunuz hem de havlunun lekeyi emmesini sağlarsınız. Aynı şekilde bu yöntemi koltuk altında oluşan lekeler için de uygulayabilirsiniz.
Diş fırçası en etkili gelinlik temizleme yöntemleri arasında!
  • Diş fırçası en etkili gelinlik temizleme yöntemleri arasında!

Gelinliğinizde oluşan kiri geniş bir alana yaymanızı önleyecek yegane ürün diş fırçasıdır. Sirke, soda veya leke çıkarıcınızı diş fırçası yardımıyla lekeli bölgeye koyarak bastırmadan gelinliğinizi ovalayın.

  • Doğru gelinlik kurutma yöntemini uygulayın.

Gelinliğinizin sadece belli bölgelerinin lekelenmiş olduğunu düşünüyorsanız, bu bölgeleri gelinlik temizliği aşamasından sonra saç kurutma makinesi ile kurutmak en doğru kurutma tekniği olacaktır. Böylece oluşacak su lekelerinin önüne geçmiş olursunuz.

  • Gelinlik eteğinin temizliği

Düğün gününün en hasar alan gelinlik bölgelerinden biri etek uçları olacaktır. Tamamı kirli olan bu kuyruk ve etek ucu bölgesini küvetinizde hazırladığınız ılık bir köpüklü suya batırarak bir süre bekletmelisiniz. Ve birkaç dakika etek uçları ovalamanız yeterli olacaktır. Fakat bu aşamada gelinliğinizin gövdesini sudan uzak tutmalısınız.

Gelinlik Temizliği İşleminden Sonra Gelinlik Yıkama ve Kurulama Adımları

Gelinlik Temizliği İşleminden Sonra Gelinlik Yıkama ve Kurulama Adımları

  • Gelinliğin tamamını yıkama

Lekelerinin ve tozlanmış bölgelerinin tamamen gittiğinden emin olduğunuz gelinliğinizin tamamını, sadece ılık su ile doldurulmuş küvete  yerleştirin.  Böylece hem deterjan veya leke çıkarıcı ile temizlediğiniz bölgelerdeki sabunları götürecek, hem de ılık suyla gelinliğinizin kalan bölgelerini küçük bir temizlik aşamasından geçirmiş olacaksınız. Bu işlemi su tamamen temiz görünene kadar tekrarlayın.

  • Gelinliğiniz için doğru kurutma yöntemi uygulayın.

Gelinliğinizi kurutma aşamasında askı yerine kurutma teli üzerine sermelisiniz. Bunun en büyük sebebi ıslak olan gelinliğinizin, ağırlığı sebebiyle  askıda durmayacak olmasıdır. Yeteri kadar kuruduğundan emin olduktan sonra  eteğini tamamen açıp bir askıya asabilirsiniz.

  • Son olarak gelinlik ütüleme

Gelinlik temizleme sürecinin son aşaması olan ütü yapma kısmı, titizlikle uygulanması gereken bir süreçtir. Ütüleme işleminden önce her türlü riski en az seviyeye indirmek için, gelinliğinizin üzerine ince bir kumaş örterek ütünüzü yapabilirsiniz. Ya da en düşük seviyeyle başlayıp, yavaş yavaş sıcaklık seviyenizi arttırabilirsiniz.

  • Gelinliğinizi saklama

Tüm bu işlemlerin sonunda, temizlediğiniz gelinliğinizi en iyi şekilde muhafaza etmeniz gerekecektir. Bunun için “Gelinlik Nasıl Saklanmalı?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kuru temizlemeye vermeyi düşünmediğiniz gelinliğinizi evde yıkamak size bir hayli zor geliyor olabilir. Evde gelinlik temizleme rehberimiz ile, aslında gelinlik temizliği sürecinin gelinliğin kumaşı, yapısı ve üzerinde bulunan lekelerin yoğunluğu ile aslında ne kadar kolay halledilebilir olduğunu fark edeceksiniz. Verdiğimiz tüm ayrıntılara dikkat ederek, sizde gelinliğinizi saklama kutunuza koymadan önce evde güvenilir bir şekilde yıkayabilirsiniz.

10 Aralık 22